Σκορπιοί

Οι σκορπιοί ανήκουν στα αραχνοειδή, είναι δηλασή συγγενείς των αραχνών και των ακάρεων. Είναι οργανισμοί με οκτώ πόδια και εύκολα αναγνωρίζονται από την μακριά ουρά και τις δαγκάνες τους. Οι σκορπιοί έχουν διάφορα χρώματα ανάλογα με το είδος τους, από κίτρινο μέχρι μαύρο.

Το δηλητήριο του σκορπιού βρίσκεται στην άκρη της ουράς του. Το τσίμπημα μπορεί να είναι από επώδυνο μέχρι θανατηφόρο. Τ περισσότερα είδη δεν είναι επικίνδυνα, αλλά ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται εάν το άτομο είναι ευαίσθητο ή αλλεργικό. Τα τσιμπήματα από σκορπιό πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα από γιατρό ειδικά σε μικρά παιδιά.

Οι σκορπιοί συνήθως βρίσκοναι στα ορεινά μέρη της Ελλάδας. Τους συναντάμε κάτω από πέτρες, σε φλοιούς από ξύλα και γενικά σε σκοτεινά και δροσερά μέρη όπως τα υπόγεια από τα σπίτια. Μπορούν να κρυφτούν και σε πέτρινα θεμέλια και τοίχους αλλά και σε σοφίτες, σε μπάνια ή κάτω από τα κρεβάτια.

Η αντιμετώπιση τους περιλαμβάνει την απομάκρυνση αντικειμένων που αποτελούν καταφύγιο και κρυψώνες και υπολλειμματικούς ψεκασμούς με το κατάλληλο εντομοκτόνο σκεύασμα.