Ecoplus Απεντομώσεις - Απολυμάνσεις - Μυοκτονίες Θεσσαλονίκη amasis
Το χλώριο ενοχοποιείται για τη ρινίτιδα!
16 Μαρτίου 2020
Χαμόγελο του παιδιού Ecoplus
Στηρίζουμε το “Χαμόγελο του Παιδιού”
24 Μαΐου 2020
Εμφάνιση Όλων

Οι πισίνες και οι κίνδυνοι για τα παιδιά

Ecoplus Απεντομώσεις - Απολυμάνσεις - Μυοκτονίες Θεσσαλονίκη amasis

Ecoplus Απεντομώσεις - Απολυμάνσεις - Μυοκτονίες Θεσσαλονίκη amasis

* Ποιες είναι οι συνέπειες στην υγεία μας από την κολύμβηση σε χλωριωμένο νερό

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2001

Ο διάσημος αυστριακός καθηγητής Οικολογικής Χημείας και Γεωχημείας δρ Οτο Χούτσινγκερ είχε πει πριν από χρόνια: «Ο Θεός δημιούργησε 91 στοιχεία, ο άνθρωπος 15 και ο Διάβολος μόνο ένα, το χλώριο». Η χρήση του χλωρίου έχει επικίνδυνες συνέπειες για το περιβάλλον αλλά και την ανθρώπινη υγεία. Η καθημερινότητά μας είναι… χλωριωμένη. Οσοι είναι γονείς που τα παιδιά τους κολυμπούν ή αθλούνται σε πισίνες έχουν ήδη θορυβηθεί από την πρόσφατη έρευνα του βελγικού Πανεπιστημίου της Λουβένης ­ τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ως σήμερα επί του ζητήματος. Σύμφωνα με αυτήν τα παιδιά που κολυμπούν συχνά σε πισίνες με χλώριο είναι δυνατόν να εμφανίσουν άσθμα, αλλεργίες, ακόμη και καρκίνο των πνευμόνων! Μελέτη του ΕΜΠ έδειξε ότι το 81% των κολυμβητηρίων της Αττικής παραβιάζει τα όρια του ελευθέρου χλωρίου ενώ ειδικοί προειδοποιούν ότι η αλόγιστη χρήση χλωρίου στις πισίνες επιτείνει τα εγγενή προβλήματα της χλωρίωσης.

Το χλώριο και ειδικότερα ορισμένες οργανικές ενώσεις που το περιέχουν θεωρούνται από τις πιο τοξικές ουσίες. Ο ερεθισμός των ματιών και η δυσάρεστη οσμή του νερού της πισίνας οφείλονται σε ορισμένα παραπροϊόντα του χλωρίου, κυρίως στις χλωραμίνες και στο χλωροφόρμιο. Τα περισσότερα κολυμβητήρια στην Αττική έχουν ελλείψεις στο υδραυλικό σύστημα διανομής του νερού στην πισίνα και ανακυκλοφορίας του, καθώς και στη φυσικοχημική επεξεργασία και στην απολύμανση του νερού. Ετσι, κατά τους ειδικούς, υπάρχουν επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία των κολυμβητών, των εργαζομένων στο κολυμβητήριο αλλά και των θεατών.

Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (με υπεύθυνο τον επίκουρο καθηγητή κ. Φ. Ρήγα), η οποία ανατέθηκε από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, το 33% των κολυμβητηρίων της Αττικής παραβιάζει τα όρια του pH, το 81% τα όρια του ελευθέρου χλωρίου (14% το κατώτατο όριο και 67% το ανώτατο), το 23% τον ολικό αριθμό αερόβιων μικροβίων και το 10% τον αριθμό κολοβακτηριοειδών.«Παραβιάζονται σε υψηλά ποσοστά ουσιώδεις παράμετροι, μεταξύ των οποίων και της απολύμανσης (χλωριωτήρες αέριου χλωρίου), με άμεση επίδραση στην ανθρώπινη υγεία.Η συμβατότητα των κολυμβητηρίων με την ισχύουσα υγειονομική διάταξη (1973) είναι χαμηλή» αναφέρει ο κ. Ρήγας.